Yin Yoga 

Yin Yoga, langzaam, ruimte gevend en verdiepend

Voor veel mensen moet sporten (wij noemen het liever bewegen)  actief en dynamisch zijn met het liefst zoveel mogelijk buiten adem geraken en de volgende dag overal spierpijn hebben. Als we dan al iemand sportief willen overhalen om yoga te volgen, moet het al zeker om een vorm van PowerYoga gaan.

Als chronische pijnpatiënt hebben we echter meer baat bij de stille en meer naar binnen gerichte vorm van yoga, Yin Yoga.

Waarom Yin Yoga?

Het laat ons dieper in onszelf zakken. Steeds kom je weer een nieuwe laag tegen. Het gaat om overgave. Het voelt verdiepend om het lichaam de tijd te geven om aan een houding te laten wennen.

Het oefent ook in het kweken van geduld en acceptatie.  Om niet meteen te handelen. Of om meteen uit de houding te komen als het onprettig is. Net zoals in het leven daarnaast. Daar ervaren we genoeg emoties of situaties waarbij ons eerste neiging kan zijn 'wegwezen', maar door te oefenen om met een ongemakkelijke yogahouding te zijn, wordt het ook makkelijker om andere situaties of gevoelens te accepteren.

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een statische en verstillende yogavorm, waarbij je langere tijd (minimaal drie tot vijf minuten, maar het kan ook langer) in een houding blijft. In plaats van je spieren actief aan te spannen, wil je in yin yoga je spieren juist ontspannen. Doordat je je spieren langere tijd stretcht en ontspant, kan de energie van de meer oppervlakkige lagen van je lichaam (de yangweefsels) naar de diepere lagen toe bewegen (de yinweefsels). 

Alle oefeningen zijn in zittende en liggende houding.

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

Yin yoga houdt de yin weefsels (gewrichten, banden en bindweefsel) in het lichaam gezond. Yinweefsel, zoals bindweefsel, heeft meer tijd nodig in een houding, omdat het veel stugger is dan bijvoorbeeld spierweefsel. Door rustig in de houding te komen en de houdingen minimaal drie tot vijf minuten vast te houden, wordt het bindweefsel langzaam opgerekt en gehydrateerd.

Tegelijkertijd stimuleer je de energielijnen die door het bindweefsel lopen, zodat energie weer vrij kan gaan stromen. Yin yoga heeft ook een groot effect op je geest, het geeft ruimte, helpt spanning los te laten en is meditatief.


Bestaat er dan ook Yang Yoga?

Ja, dat bestaat. Yang yoga zijn de meer dynamische en actieve vormen van yoga, zoals ashtanga en vinyasa. Maar ook bikram, iyengar en power-yoga worden tot yang yoga gerekend. In yang yoga beweeg je op een ritmische manier en houd je poses relatief kort vast. Zo train je je spieren en maak je je lichaam sterker. Je ontwikkelt uithoudingsvermogen en het warmt je lichaam op. Door te bewegen op het ritme van de adem ontstaat meditatie in beweging.

Betekenis Yin Yang

Waarschijnlijk heb je al vaker van het begrippen yin en yang gehoord, of je kent het yin yang symbool. Ook heb je een vage notie wat de concepten inhouden maar weet je het niet precies. Hieronder wat uitleg over beiden tegenpolen, die elkaar tegelijkertijd bevatten!

Yin yang-bril

Alles om je heen kan je bekijken door een yin yang-bril. 

Zonder licht geen donker. Zonder dag geen nacht. Het yin yang teken staat voor de contrasten in je leven. Zie de twee contrastenlijstjes hieronder om een gevoel voor beide begrippen te krijgen.

De zwarte druppel in het yin yang teken staat voor de yin energie en alles wat donker en meer verborgen is. De witte druppel staat voor de yang energie en de lichtere, meer zichtbare kant van het leven. De een gaat vloeiend in de ander over. Samen vormen ze een eenheid. De één kan niet zonder de ander bestaan.

Wanneer yin en yang in balans zijn in je leven en in je lichaam is er sprake van harmonie. Je hebt beide nodig. 


EXTRA VOORDEEL BIJ EAU BLEUE 

De lessen gaan door in warme wellness-omgeving waardoor het lichaam nog beter gedijt!